Jednostavni savjeti za zadovoljnu rodnicu

Saznajte kako spriječiti infekcije i omogućiti ugodu intimnih dijelova

Razumijevanje pH i mliječne kiseline

Rodnica ima prirodni zaštitni sloj koji djeluje kao obrambeni mehanizam protiv mikroorganizama i infekcija. Taj
zaštitni sloj prirodno je kiseo, što znači da se pH rodnice kreće između 3,8 i 4,5.

Niski pH stvara ravnotežu među dobrim i lošim bakterijama

Laktobacili su jedna od glavnih bakterija odgovornih za održavanje zdrave vaginalne flore. Mliječna kiselina koju proizvode pridonosi zdravoj kiselosti okruženja rodnice.

Prirodna kiselost je važna jer u kiselom okruženju bakterije koje uzrokuju bolesti ne rastu i teže se razmnožavaju.

Kako djeluje?

Laktobacili uzrokuju propadanje glikogena u sluznici rodnice. Zatim se proizvodi mliječna kiselina koja stvara kiselo okruženje. To okruženje potiče još veći rast laktobacila čime se sprječava prisutnost štetnih bakterija i infekcija. Vaša se rodnica sama brine za sebe, jer njezini zidovi stalno proizvode izlučevine čime se podmazuje, sama čisti i održava odgovarajuću kiselost za sprječavanje infekcija.

Mliječna kiselina neophodna je u zaštiti Vaših intimnih dijelova. Niski pH održava njezin kiseli zaštitni sloj.

Stoga se u svim Lactacyd proizvodima nalazi mliječna kiselina i drugi prirodni sastojci.

U različitim životnim fazama i kod svakodnevnih aktivnosti dolazi do promjena u rodnici žene (menstrualni ciklus, trudnoća, menopauza). S mijenjanjem uvjeta također se mijenja prirodna ravnoteža bakterija, što može uzrokovati nelagodu, iritaciju, pa čak i infekciju.

Čimbenici neravnoteže

Prirodnu ravnotežu zaštitne flore rodnice mogu narušiti mnogi čimbenici. Ako je narušavanje preveliko, flora se ne može više prilagoditi, uzrokujući nelagodu ili upalu rodnice. Među čimbenicima koji mogu utjecati na prirodnu ravnotežu su:

tjelovježba
određeni lijekovi i antibiotici
sapuni ili obični gelovi za tuširanje
seksualna aktivnost
stres, iscrpljenost ili oslabljeni imunološki sustav
sintetičko i usko donje rublje
agresivni omekšivači za rublje (koji se koriste za donje rublje)
menstruacija
trudnoća
menopauza

Nelagode ili posebni trenutci

Saznajte više o nelagodi do koje može doći zbog gore spomenutih čimbenika.

Vaginalni iscjedak

Vaginalni iscjedak potpuno je normalna pojava. Riječ je o načinu čišćenja ženskog tijela. Taj je iscjedak obično teži i gušći.Pročitajte više »

Rodnica s neugodnim mirisom

Miris je normalan kod mnogih žena.Obično je uzrokovan znojenjem, bakterijama i hormonskim fluktuacijama.Pročitajte više »

Iritacija (i/ili svrbež)

Jesu li Vaši intimni dijelovi crveni ili malo natečeni? Patite li od svrbeža? Onda možda imate nadraženu rodnicu, za što postoji mnogo uzroka.Pročitajte više »

Suha rodnica

Suhoća je još jedna od čestih nelagoda intimnih dijelova. Do suhoće može doći zbog hormonskih promjena zbog menstruacije, menopauze ili lošije otpornosti.Pročitajte više »

Kvasne gljivice

Kvasne gljivice prirodno su prisutne u rodnici. Obično je količina kvasnih gljivica mala. Gljivična upala nastaje kad se u rodnici nakupi neuobičajeno velika količina kvasnih gljivica.Pročitajte više »

Bakterijska vaginoza

Rodnica obično sadrži mnoge različite vrste bakterija.
Neke bakterije su prijateljske, dok su druge potencijalno štetne – a između dvije vrste postoji krhka ravnoteža.Pročitajte više »

Menstruacija

Pod utjecajem hormonskih fluktuacija tijekom menstrualnog ciklusa prirodna ravnoteža Vaših intimnih dijelova može biti privremeno narušena.Pročitajte više »

Trudnoća

Osim što je riječ o jednom od najljepših razdoblja u Vašem životu, trudnoća je i vrijeme tjelesnih promjena. U ovom članku odgovaramo na sva pitanja o trudnoći i Vašim intimnim dijelovima.Pročitajte više »

Menopauza

Na početku menopauze tijelo proizvodi manje estrogena. Stoga vaginalni zidovi postanu tanji i sve suši, a smanjuje se i proizvodnja maziva…Pročitajte više »

Pitanja o intimnim dijelovima

Često postavljana pitanja o Vašim intimnim dijelovima

Zašto pranje vodom nije dovoljno?

Mnoge žene svoje intimne dijelove peru samo vodom. Voda čisti, ali ne štiti prirodnu ravnotežu intimnih dijelova. Usporedite ih s ostatkom kože – ne biste ih čistili, nahranili i zaštitili samo vodom, zar ne?
Koristeći Lactacyd pridonosite zaštiti ravnoteže svojih intimnih dijelova te ih istovremeno čistite i osvježavate.

Zašto se obični sapuni ne preporučuju?

Obični sapuni često su alkalni i imaju viši pH od prirodnog pH intimnih dijelova. Stoga, sapuni mogu narušiti prirodnu ravnotežu vVaših intimnih dijelova smanjujući Vašu prirodnu zaštitu zbog čega ste skloniji problemima i iritaciji. Sapuni također mogu oštetiti ili oslabiti zaštitni prirodni sloj.
Nijedan Lactacyd proizvod ne sadrži sapun, a svi imaju prilagođeni pH koji odgovara pH Vaših intimnih dijelova.

Što znači ravnoteža pH rodnice?

Zdrava rodnica sadrži dobre i loše bakterije.

Obično prevladavaju dobre bakterije i održavaju pH rodnice između . i . (blago kiseo). Ponekad žene prolaze kroz promjene koje mogu prouzročiti pretjerano razmnožavanje loših bakterija. U tom se slučaju loše bakterije razmnožavaju i mogu uzrokovati infekciju rodnice. Najčešće su bakterijska vaginoza (BV) i gljivičneupale (Candida). U slučaju BV pH rodnice može narasti do 6.0, a u nekim slučajevima i više. Kod gljivičnih se upala pH ne mijenja.

Lactacyd proizvodi imaju pH od 3.5 ili 5.2. U Lactacyd proizvodima pH održava njihov glavni sastojak – mliječna kiselina u kombinaciji s drugim sastojcima ove posebne formule. Niski pH ne potiče razmnožavanje loših bakterija.