Bakterijska vaginoza (BV)

Što je bakterijska vaginoza (BV)?

Rodnica obično sadrži mnoge različite vrste bakterija.
Neke bakterije su prijateljske, dok su druge potencijalno štetne – a između dvije vrste postoji krhka ravnoteža. Zdrava rodnica blago je kisela (pH 3.8–4.5), a kiselost zadržava štetne bakterije pod kontrolom.

Bakterijska vaginoza (poznata kao i BV) jest stanje koje se javlja zbog neravnoteže između spomenute dvije vrste bakterija i pretjeranog razmnožavanja štetnih bakterija, povezanih s povećanjem pH, dok rodnica postaje manje kisela. BV jest
najčešći uzrok vaginalnog iscjetka i javlja se kod jedne od triju žena, uključujući i do 20 % trudnica*.

Kako mogu znati da imam bakterijsku vaginozu (BV)?

Za BV je značajno da se javlja vodenast, sivo-bijeli vaginalni iscjedak s neugodnim mirisom (po ribama). Mnoge žene s bakterijskom vaginozom pogrešno misle da imaju gljivičnu upalu i uzimaju lijekove za tu vrstu upale, što kod BV ne pomaže.

Gljivične upale uzrokuju gljivice koje također mogu uzrokovati bijeli iscjedak koji nema neugodan miris, a osim toga, gljivične upale obično uzrokuju svrbež. Obratite se svom farmaceutu za savjet o najprimjerenijem liječenju. Ako imate žuti, zeleni ili smećkasti iscjedak, krvarite iz rodnice ili osjećate bol, obratite se svom liječniku ili posjetite svog ginekologa. Ako ste trudni, obratite se svom liječniku ili ginekologu.

Što uzrokuje bakterijsku vaginozu (BV)?

Uzrok bakterijske vaginoze još je uvijek pomalo tajanstven, međutim, nije riječ o spolno prenosivoj bolesti i ne javlja se zbog neprimjerene osobne njege. Bakterijsku vaginozu mogu pogoršati pjenušave kupke, uobičajeni gelovi za tuširanje ili pranje rodnice. Smatra se da mogu promijeniti razinu kiselosti u rodnici i narušiti ravnotežu prijateljskih i štetnih bakterija, stoga izbjegavanje takvih sapuna može pomoći.

Kako se liječi bakterijska vaginoza (BV)?

BV se često liječi antibioticima, gelovima ili kremama. Međutim, u mnogih se žena bakterijska vaginoza, unatoč liječenju, ponavlja.